Stråler om kapp med vårsolen!

-Nå er solenergi også blitt lønnsomt i Norge
3. 08, 2017

Stråler om kapp med vårsolen!

Da ekteparet Kari og Roger Huseby skulle skifte tak på huset sitt, var de sikre på en ting – de ville også installere et anlegg for solenergi. Nå er solcelle-anlegget på plass, og ekteparet kan glede seg over stadig mer egenprodusert strøm!

Ekteparet, som er bosatt i Åkrehamn på Karmøy, hadde sett mange anlegg for solenergi på turer til Danmark og Tyskland. De har også mange venner i disse landene, og har hørt mange positive tilbakemeldinger om solenergi. Å finne en god leverandør for solcellepaneler i Norge skulle imidlertid vise seg å være vanskeligere enn de hadde trodd. Etter mange forespørsler til ulike firma, kom de omsider i kontakt med Rogaland Elektro, da fikk de imidlertid raskt hjelp til å finne et anlegg som passet for deres husholdning, og i februar fikk de montet et anlegg for 4,1 kWh. Nå stråler ekteparet om kapp med sola, og gleder seg over at strømregningene blir stadig lavere!

Følger nøye med på produksjonen

-Dette er fantastisk gøy, forteller en entusiastisk Roger Huseby, og viser stolt frem statistikken for dagens strømproduksjon. Etter at han og kona installerte solcellepaneler på taket, har de fulgt ivrig med på hvordan solen har begynt å forsyne dem med energi.

-Tidligere ladet jeg el-bilen om natta, men nå setter jeg den på lading med en gang solen skinner, forteller Roger Huseby.

Det lille kraftverket deres gav raskt utslag på strømregningen, og nå er det gått sport i å bruke energi om kapp med sola. -Tidligere ladet jeg el-bilen om natta, men nå plugger jeg den i med en gang sola titter frem, sier Roger og ler. Solenergien har virkelig gjort ekteparet til entusiastiske strømforbrukere, og i likhet med mange andre solstrøm-kunder, følger de nøye med på strømproduksjonen sin.

Ekteparet er muligens de første som har installert et solcelleanlegg av denne størrelse på Karmøy, og er overrasket over at ikke flere har valgt denne type strømsystemer enda. Det mener de imidlertid er noe som raskt vil endre seg.

Strømmen vil bli dyrere

Roger Huseby jobber til daglig som buss-sjåfør på Haukeliekspressen, og har kjørt over fjellet til Oslo i 30 år. I denne perioden har han gjort seg noen observasjoner som har bidratt til hans interesse for egen strømforsyning. De vannmagasinene han observerer under vegs, og som tidligere var fulle på ulike tider av året, får stadig lavere vannstand, forteller han.

-Jeg skjønner jo at kraftselskapene ønsker å få mest mulig inntekter på kraften sin, men det er jo samtidig et paradoks at det dermed blir slik at norske husholdninger må betale mer for sin strøm fordi man selger den billige kraften vår til utlandet, sier Roger Huseby ettertenksomt.

Solpanelene er koblet til en online konto, hvor Roger Huseby kan overvåke produksjonen av solenergi.

Han følger ivrig med på utviklingen for alternativ energi, og synes Norge har mye å lære av utlandet på dette området. -Kjører man nedover i Danmark og Tyskland, ser man solcelle-paneler og -parker over alt, forteller Huseby. Både han og kona ser frem til at man får samme forhold i Norge, og i mellomtiden gleder de seg over at de kan nyte stadig mer av både solskinn og egenprodusert solenergi.

Dersom du vil følge med på solproduksjonen fra ekteparet Huseby, kan du klikke her!