Ofte Stilte Spørsmål

Nedenfor har vi samlet noen av de vanligste spørsmål rundt installasjon og bruk av solenergi. Dersom du ikke finner det du lurer på her, kan du enten sende oss en mail på post@norskesoltak.no eller ringe oss på 41208140.

OFTE STILTE SPØRSMÅL OM SOLENERGI (FAQ)

ER SOLENERGI LØNNSOMT I NORGE?

En gjenganger i samtaler med kunder, er hvorvidt solenergi er lønnsomt i Norge. Det korte svaret på dette spørsmålet er “JA”, men det lange svaret er selvsagt mer nyansert og omfattende. Retning og størrelse på taket og eienommens solforhold, samt energiforbruket, er blant faktorene som avgjør solsystemets lønnsomhet. Ved å fylle ut skjemaet vårt og legge inn din adresse, kan du få en mer nøyaktig beregning for din eiendom.

HAR VI NOK SOL I NORGE TIL Å BRUKE SOLENERGI?

Det er jo ingen tvil om at Norge har noen lange og mørke vintermåneder og at sommeren noen ganger er i kjøligste laget. Mange av oss skulle nok ønske at vi også hadde flere varme sommerdager, men samtidig er ikke dette kriterier for å benytte energien fra sola. Det er sol-lyset og ikke den skyfrie himmelen som genererer solenergi. Selv om et solcellepanel produserer best med fri sikt (skyfri himmel) til sola, så vil det likevel produsere strøm også ved skydekke. Samtidig er det jo slik at de soltimene vi mister om vinteren, tas igjen på sommeren, og dette betyr at vi faktisk har like gode solforhold i Norge som i for eksempel Tyskland og England.

Se nærmere oversikt om dette i denne grafen som er hentet fra NVE.

En kuriosa som viser utviklingen av solcelle-teknologien, er at panelene våre faktisk er så følsomme at de også produserer strøm ved fullmåne!

MÅ MAN SKIFTE TAK FOR Å SETTE OPP SOLCELLEPANELER?

Et norsk tak utsettes for tøffe værforhold og sterk vind. Derfor må tak som regel skiftes eller renoveres med ujevne mellomrom. Ulike forhold, som værforhold og matrialvalg, vil avgjøre hva som er riktig intervall for å fornye et tak, og nøyaktige vurderinger bør derfor utføres av fagpersonell. De solcellepanelene som leveres av Norske Soltak har en fabrikk-garanti på 25 år og en forventet levetid på 40 år. Det er derfor lurt å vurdere “levetiden” på taket før man setter opp solcellene. På denne måten unngår man å måtte fjerne og installere panelene ved oppgradering av taket.

NB! Dersom man holder på å skifte tak, men er usikker på om man skal montere solcellepaneler enda, er det meget smart å klargjøre taket for solcellepaneler. Dette er en kurant jobb når man først arbeider med et tak, og vil føre til store besparelser den dagen man bestemmer seg for å montere solcellepaneler.

HVA KOSTER ET SOLCELLEANLEGG?

Som med alle ting, så kan man få både billige og dyre løsninger, men på en typisk enebolig anbefales det et solcelle anlegg mellom 3kW og 8kW. Prisene her vil være fra ca 59 900 – 150 000 avhengig av størrelse og type anlegg. Våre Solar Edge anlegg er ca 20% dyrere i pris på grunn av at de leverer høyere energiproduksjon. Ta kontakt med oss for et mer nøyaktig pristilbud for din bolig.

KAN JEG SELGE STRØMMEN JEG PRODUSERER?

Bruken av solenergi er fortsatt lite utbredt i Norge, men fra og med 1. januar 2017, innførte norske myndigheter bedre løsninger for såkalte prosumenter (dvs. strømkunder som produserer mer strøm enn de forbruker).
Dette betyr at man får lov til å levere strøm til det kraftselskapet som forvalter det lokale strømnettet, og man blir da en såkalt “plusskunde”. Her er det imidlertid enkelte tekniske krav og faktorer man må passe på, men det hjelper våre rådgivere i Norske Soltak deg med å ordne. Du kan lese mer om plusskunde-ordningen på NVEs nettsider.

FÅR JEG STØTTE FRA ENOVA FOR Å INSTALLERE SOLPANELER?

Dersom du installerer solcellepaneler for å produsere din egen energi, og gjør dette i samråd med kravene hos ditt lokale kraftselskap, vil du bli en såkalt plusskunde. Dette betyr at du også kvalifiserer for støtte fra Enova for de kostnader du har for å montere solcelleanlegget ditt.

Støtteordningen til Enova er bygd opp på følgende måte:
Engangsbeløp for installasjon 10 000,-

Ekstratilskudd for kWp-kapasitet: 1250,-/pr kWp

For et anlegg på f eks 3kWp, som koster 59 900,- kroner ferdig montert, vil regnestykket da bli som følger:

Installasjonskostnad 59 900,- minus engangstilskudd 10 000,- og 3x 1250,- kr (3kWp).

Totalt Enova-tilskudd: 13 750,-
Netto-pris (etter tilskudd): 46 150,-

Du kan også få mer penger tilbake dersom du kombinerer solcellepaneler med solfangere og varmestyringssystemer.

Her kan du lese mer om Enovas støtteordninger for bruk av solenergi.

BØR JEG KOMBINERE SOLCELLENE MED BATTERIER?

Mange solkunder ønsker å utnytte kapasiteten til solcellene for lagring av den energien de produserer. Batterier har imidlertid ikke nådd samme kostnadsnivåer som solenergi, så for norske strømkunder mener vi normalt at dette ikke vil lønne seg – enda.
Dersom du har spesielle behov for stabilitet eller sikring av strømforsyning, kan batterilagring være et alternativ, og våre kundebehandlere er behjelpelige med å vurdere hvilke løsninger som passer best for ditt behov.

BØR MAN EIE ELLER LEIE SOLPANELER?

Det finnes ulike finansieringsløsninger for solpaneler på markedet i dag, men de aller fleste er enige om at det er gunstigere å eie enn å leie. Faktisk vil avkastningen på et solcelleanlegg ofte våre så lønnsomt at man tjener på det – selv om kjøpet er lånefinansiert. Her er det imildertid mange faktorer som avgjør, så vi anbefaler en prat med en av våre kundebehandlere for en mer konkret veiledning.

HVILKE SYSTEMER OG HVILKEN TEKNOLOGI BENYTTER NORSKE SOLTAK?

Norske Soltak har som målsetting å levere lønnsomme løsninger for solenergi, tilpasset norske forhold. Etter utprøving av systemer fra ulike leverandører, var det systemene fra Solar Technologies Scandinavia som kom best ut. Dette går både på kriterier som effektivitet og lønnsomhet, men også på stabilitet og brannsikkerhet.
STS leverer blant annet solpaneler fra Jinko Solar, som er en av verdens største produsenter og invertere fra Solar Edge som sikrer optimal produksjon selv om deler av panelene blir dekket av skygge eller snø,